Achtergrondinformatie

Na mijn studie Industrieel Product Ontwerpen ben ik door mijn eerste baan in Gouda terecht gekomen. Dit was in 2007. Alleen daar kon ik, als alleenstaande en beginnende eenverdiener, een betaalbaar huis vinden. Deze tussenwoning staat net buiten het centrum, is gebouwd in 1903 en was voor het laatst in de jaren 60 soort van gerenoveerd en in slechte staat: rotte kozijnen, enkel glas, geen isolatie, een lekkend dak, elektra van decennia oud, enzovoorts. In de daaropvolgende jaren heb ik dit huis, naast mijn fulltime baan als productontwerper, helemaal gerenoveerd en aan de achterzijde zowel op de begane grond als op de verdieping uitgebouwd, waarbij ik alles zelf heb ontworpen en gebouwd: Van het stopcontact tot en met de speciale kozijnen met geïntegreerde zonwering aan toe. Stukje bij beetje, met het geld dat ik maandelijks overhield van mijn salaris. Zonder aannemer of andere ingehuurde professional (op een stucadoor en een metselaar na), maar met hulp van mijn goede vriend Bas, die ik in die tijd daar heb leren kennen.

De voor- en achtergevel van het huis tijdens- en na renovatie

Halverwege de verbouwing heb ik Marjola ontmoet. Zij woonde samen met haar vriendin in een jaren ’30 huis aan de andere kant van het centrum van Gouda. Ook zij waren zelfstandig aan het verbouwen, want ook dat huis was hopeloos gedateerd en had zelfs geen centrale verwarming.

In de daarop volgende tijd hebben we met zijn allen beide klushuizen getransformeerd naar comfortabele en sfeervolle huizen en is Marjola na enige tijd bij mij ingetrokken.

Ook Bas is in die tijd naar Gouda verhuisd en ook daar heb ik bij tijd en wijle geholpen om ook zijn huis, uit ca. 1925, te renoveren.

Na een korte periode van ‘niet-verbouwen’ zijn we in het mooie stadhuis van Gouda getrouwd en hebben de receptie in onze eigen tuin gehouden.

Maar al snel kroop het bloed waar het niet gaan kon. Doordat ik buiten de randstad een baan kon krijgen roken we ook de kans om elders in het land op zoek te gaan naar een vrijstaand huisje dat we zo ver als we konden energiezuinig wilde maken, waar we ook zelfvoorzienender en onafhankelijker konden gaan leven.

In 2016 hebben we een bouwval gekocht op de bosrand van de Noord-Veluwe. In dit bouwval, met een mooi stukje grond eromheen, zagen we alle potentie om dat te gaan doen wat we wilden. Het huis, gebouwd in 1928, was niet meer dan een stapel stenen met een verrot en lekkend dak erop. De gasaansluiting was vanwege de onveilige omstandigheden al afgesloten. Geen verwarming, amper een dak en alles verrot: we hebben eigenlijk vooral de grond eromheen gekocht…

In de 6 daaropvolgende jaren hebben we met zijn tweeën, ook weer geheel zelfstandig en op onze eigen eigenwijze wijze, zonder aannemer, dit huis helemaal herbouwd tot een zeer energiezuinig huis dat het hoogste energielabel heeft dat haalbaar is. En uiteraard bij tijd en wijle weer met hulp van onze goede vriend uit Gouda. Ik deed dit naast mijn fulltime baan, mijn vrouw is fulltime bouwvakker geworden en deze verbouwing betaalden we van het geld dat we maandelijks overhielden. De kleine overwaarde van de verkoop van het huis in Gouda en een klein bouwdepot vanuit de hypotheek zorgde ervoor dat we een snelle start konden maken: we hebben van het begin af aan meteen al in het bouwval gewoond (eerder gekampeerd), want geld voor een ander onderkomen hadden we niet. Het was flink afzien en al die jaren heel zuinig leven…

Het hele ontwerp hebben we zelf gemaakt en uitgevoerd: een unieke renovatie waarbij het huis van buitenaf is geïsoleerd en door het slimme ontwerp vrijwel geen koudebrug heeft: dit betekent dat er vrijwel nergens in de hele isolerende ‘schil’ van het huis een onderbreking van de isolatie zit. De speciaal ontworpen en zelf gemaakte kozijnen zijn op een unieke wijze geïsoleerd en alle ramen zijn voorzien van triple glas (HR+++). De eveneens zelf ontworpen en zelf gemaakte buitendeuren isoleren beter dan een geïsoleerde spouwmuur. Ook met deze verbouwing heb ik weer heel veel geleerd: het berekenen van isolatiewaardes, het ontwerpen en aanleggen van het balansventilatiesysteem, het installeren van de warmtepomp, de zonneboiler, enz. Ook hier alles in eigen beheer en zelfstandig gerealiseerd.

Het huis heeft nu heel weinig verwarming nodig en heeft (dus) geen gasaansluiting. Een warmtepomp, ondersteund door een zonneboiler, voorzien de 2 badkamers van het warme water. Er is op tactische plaatsen in huis elektrische vloerverwarming aanwezig (in totaal slechts 4kW), maar deze is niet nodig als er ‘normaal’ in het huis wordt geleefd met zes personen: er wordt dan genoeg warmte geproduceerd door de personen zelf, met koken en met andere bezigheden om het huis op temperatuur te houden. Voor de gezelligheid en voor nood is er een kleine houtkachel, die alleen nodig is als de temperatuur voor langere tijd richting het vriespunt gaat en we het binnenshuis lekker comfortabel willen houden. En een knappend vuurtje het is gewoon heel gezellig… De kachel stoken we van hout dat van omgevallen bomen van ons eigen terrein afkomt (of van het vele klushout wat over is van de verbouwing). Tot slot wekken de zonnepanelen ruim voldoende elektrische energie op om de volledige energiebehoefte te compenseren, zodat we op jaarbasis op minder dan nul verbruik uit komen.

Na de hele hierboven beleefde reis heb ik uiteindelijk besloten om van al deze opgedane kennis en ervaring gebruik te maken om andere mensen op weg te helpen om ook hun huis te verduurzamen. Ik heb uiteindelijk de stap gemaakt om als onafhankelijk verduurzamingsadviseur klaar te staan om u van advies te voorzien en, indien gewenst, met raad en daad bij te staan bij het verduurzamen van uw huis! Ik zie het als een leuke uitdaging om ook úw huis energieneutraal te maken!

06 43 954 324